Olika linser

Som du kanske vet så finns det idag flera olika kontaktlinser att välja mellan på marknaden. Det som skiljer dem åt är olika saker, dels finns det såklart olika typer av linser beroende på hur länge du vill/kan använda dem i taget innan du tar ett nytt par. Dels finns det olika typer av linser som man väljer mellan beroende på vilket synfel man har. Alltså är det en del att ta ställning till när man skaffar kontaktlinser för första gången, bäst är att man tar ställning till detta i samråd med en optiker.

Endagslinser

Denna typ av linser är sådana som man använder under en dag för att sedan kasta dem och använda ett nytt par följande dag vilket man kanske hör på namnet. För dig som har en aktiv livsstil eller som bara vill ha linser som ett komplement till dina glasögon väljer med fördel denna linstyp. Endagslinser kräver därmed ingen som helst skötsel och är alltså den absolut enklaste linsen att använda. Dock finns det inte endagslinser som kan korrigera alla grader av astigmatism.

Korttidslinser/Månadslinser

Detta är den typ av linser som säljs mest, det är linser man använder i mellan två och fyra veckor efter att man öppnat förpackningen. På morgonen sätter man i dem och på kvällen tar man ut dem för att förvara dem i ett linsetui som inte släpper in smuts. Till dessa behöver man linsvätska för att rengöra och förvara linserna med. Att använda dessa kräver alltså en del skötsel men det kan det vara värt då dem oftast är något billigare än endagslinserna. Dessutom finns det idag månadslinser som kan korrigera alla synfel.

Dygnetruntlinser

Denna typ av linser är en relativt ny produkt på marknaden, som du hör på namnet är dem tillverkade för att kunna användas dygnet runt. Det är nämligen så att materialet som dem är tillverkade i släpper igenom väldigt mycket mera syre än föregångare. Tack vare det så kan man ha dem i även när man sover. På ytan är linser av detta slag behandlade med ett ämne som motverkar torra ögon och minskar beläggningar. Dessa linser har även blivit revolutionerande för människor som har problem med torra ögon.

Progressiva/Bifokala linser

Detta är en typ av linser som man kan använda istället för glasögon när man är ålderssynt. Dem korrigerar både när- och långsynthet och har alltså två styrkor men övergången mellan dem är mjuk och knappt märkbar, det handlar bara om att titta neråt eller uppåt/rakt fram. Man kan få dessa linser både som månadslinser och endagslinser.

Toriska linser

Detta är en linsvariant som är tillverkad för dig med astigmatism alltså brytningsfel. Du kan även få dem om du har kombinerat synfel, astigmatism och när- eller långsynthet. Dessa linser tillverkas både som endagslinser och månadslinser men när det gäller endagslinserna är det begränsat hur gravt brytningsfel dem kan korrigera.

Laserbehandling

Detta är ju inte en typ av lins utan istället ett alternativ till både linser och glasögon som vi tyckte var värt att ta upp. Man använder idag laserbehandlingar för att korrigera både närsynthet, långsynthet och astigmatism. Genom en laserbehandling kan man bli av med sitt synfel för en lång tid. Inom laserkirurgin finns det flera olika metoder som man använder men kort sagt så handlar det om att man slipar hornhinnan med ett väldigt precist laserinstrument. Det enda man behöver ha i åtanke är att man alltid inför ett ingrepp av denna typ måste göra en förundersökning där man tar reda på om ens ögon överhuvudtaget är lämpliga att operera på och vidare vilken metod som är lämpligast.

Nyheter om linser: